Restauroinnilla eli entisöinnillä tarkoitetaan rakennetun ympäristön, rakennuksen tai sen osan kulttuurihistoriallisen arvon säilyttävää korjaamista

"Annetaan ajan jälkien ja historian näkyä, kuitenkin vauriot korjaten" (museovirasto)

Vanhaa rakennusta ei voi korjata samalla tavalla kuten uutta rakennusta. Ne ovat rakennushistoriallinen perintömme ja siksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Eivät vain kirkot ja aateliskartanot vaan myös tavalliset asuinrakennukset. Vanhaa rakennusta pitää ymmärtää, että sitä voi korjata oikein. Sen todistavat mm. vanhat pappilat joista monet on peruskorjattu kymmeniä vuosia sitten ja ovat nyt käyttökiellossa homeen vuoksi. Vanhaa tulisi korjata todella varovaisesti ja harkiten. Vanha rakennus on kokonaisuus, jota pitää ymmärtää.

Suosin säästävää korjausrakentamista, jossa ajan jäljet ja historia saavat näkyä. Korjaan vain sen, mikä oikeasti on korjaamisen tarpeessa, näin kulttuurihistoriallista arvoa ei tarpeettomasti kadoteta. Korjaan rakenteet perinteisin materiaalein ja menetelmin. Pellava eri muodoissaan on lyömätön rakennusmateriaali niin maaleissa, kitissä kuin riveenäkin. Pyrin käyttämään vain M1 päästöluokkaan kuuluvia materiaaleja ja siten edistämään hyvää sisäilmanlaatua.

Vanhat ikkunat ovat ansainneet tulla korjatuksi oikealla tavalla eli tulla restauroiduiksi!

Uudet ikkunat voivat helposti maksaa puolet enemmän kuin vanhojen korjaus, vanhojen ikkunoiden kunnosta riippuen. Tai jopa enemmän. Vanha entisöity ikkuna kestää vuosikymmeniä oikealla hoidolla. Usein luullaan että ikkuna on täysin laho, kun maali on niistä rapissut. Useimmiten puu on täysin tervettä. Viimeisen 25 vuoden aikana en ole nähnyt asuttua rakennusta, jonka ikkunat olisivat olleet vaihtamisen tarpeessa. Vähäisetkin muutokset ikkunoiden tai ovien yksityiskohdissa voivat muuttaa rakennuksen herkän kauneuden.

Tuntuuko kotisi vetoisalta ja kamari hiukan viileältä? Uudet tiivisteet, kittien korjaus ja huoltomaalaus saattavat silloin olla oikean suuntainen toimenpide. Parhaiten ammattilainen pystyy selvittämään kylmän kamarin syitä kylmänä vuodenaikana. Vaikka korjaussuunnitelman tekisi talvella, voi korjauksen ajoittaa lämpimään vuodenaikaan.

Mihin hintaan? Ikkunan korjauksen suuntaa antavat kustannukset

Keväisin postilaatikko tulvii kiiltävistä mainoksista, joissa luvataan ikuista auvoa uusien ikkunoiden kanssa. Helsingin sanomien artikkelissa (HS 11.2.2014) kerrottiin kuitenkin ongelmista uusissa ikkunoissa, "Tuhansien ikkunoiden tiivistys ja asennusvirheet aiheuttavat vetoa ja päästävät vettä sisään." Seitsemän ikkunaisen 1920-luvun maalaistalon ikkunanvaihtoremontti maksanee pienen uuden henkilöauton verran. Vanhemmissa puutaloissa ikkunat koostuvat lähes aina neljästä puitteesta per ikkuna. Puu on kiitollinen rakennusmateriaali ja kestää huomattavasti pidempään kuin yleisesti luullaan sen kestävän. Hyvästä puuaineksesta tehdyn normaalikokoisen ikkunapuitteen täydellinen perushuolto ilman lahovauriokorjauksia uusine kitteinen ja kaksine tai kolmine öljymaalikerroksineen syntyy yleensä n.7 tunnissa. Kokonaisuudessaan aikaa kuluu yhteensä 5-7 päivää.  Öljykitin ja -maalin kuivuminen kestää huomattavasti pidempään kuin alkyydi- tai akrylaattimaalin, mutta öljymaali on ylivertainen puurakenteessa (P. Kaila-Talotohtori).

Yhden ikkunanpuitteen maalipintojen ja kittausten kunnostuksen hinta on n. 225e. kahdenkymmenenkahdeksan (28) ikkunanpuitteen maalipinnan kunnostus yhteensä n. 6270e, em. muuttujat huomioiden. Ikkunaentisöinti tapahtuu kaksivaiheisesti alkaen ensin sisäikkunoista. Ikkunakarmin maalipinnan kunnostus ed. huomioiden on n. 115e. Riippuen puitteiden ja karmien kunnosta voi maalipinnan kunnostaminen olla huomattavasti nopeampaa jolloin kustannuskin on pienempi. Vanhojen puuesineiden, kuten ikkunoiden, restauroiminen on aina tapauskohtaista enkä siksi pysty antamaan tarkkoja kustannusarvioita. Etelän- ja lännenpuoleiset ikkunat ovat yleensä huonommassa kunnossa kuin pohjoisen- ja idänpuoleiset. Edellämainitut hinnat ovat suuntaa antavia.

Ota yhteyttä niin keskustellaan ikkunoittesi mahdollisesta huollon tarpeesta. Muistathan kotitalousvähennyksen.

 

ikkunarestaurointi

huonekalut

© 2012 - 2017 Restaurointiturku.fi – Tiny-e