Rakennus- ja ikkunarestaurointi.
Ennen 1960-lukua ikkunat ja ovet tehtiin valikoidusta ja korkealaatuisesta puutavarasta puusepän ammattityönä.

Ikkunarestaurointi kannattaa aina. Jos ikkuna vaatii vain uuden kitin ja maalipinnan niin työ on silloin nopeaa ja siksi edullista. Restaurointipuuseppä korjaa helposti mahdolliset ajan ja riittämättömän huollon myötä tulleet vauriot. Aidolla pellavaöljykitillä lasitettuna ja öljymaalilla maalattuna vanha ikkuna kestää vuosikymmenet kun huoltomaalaukset tehdään ajallaan

Toisinaan ikkunoissa on lahovaurioita. Jos alasarjassa on vioittuneen maalipinnan vuoksi lahoa, vaatii se usein koko alasarjan vaihdon mutta jos sivusarjassa on lahoa korjataan vain vaurioitunut kohta, joka on huomattavasti halvempaa ja järkevämpää kuin vaihtaa koko ikkunaa. Poistamalla vain lahonnut kohta muuten ehjästä sarjasta säästyy sekä aikaa että rahaa. Korjataan vain se, mikä oikeasti vaatii korjaamista. Tätä kutsutaan säästäväksi korjausrakentamiseksi. Puuosien korjaaminen ja tarvittaessa vaihtaminen on restaurointipuusepän ominta osaamista. Kun vaurioitunut kohta on korjattu ja ikkuna maalattu voi kaunis vanha kunnostettu ikkuna tai ovi taas jatkaa tehtäväänsä hyvin asiansa palvelevana, kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakenneosana. Uudessa ikkunassa tai ovessa ei ole samaa tunnelmaa kuin vanhassa, lisäksi se rikkoo talosi ja ehkä myös pihasi harmonian.

Jos eteinen tuntuu talvella kylmältä voi asian korjata sillä että ulko-oven eteen sisäpuolelle asennetaan vanhan mallin mukainen ovi joko yksiosaisena tai jos eteisessä on ahdasta niin kaksiosaisena. Riippuen saranoista sen voi sitten helposti nostaa vaikka vintille kesäksi. Viimeistelevä loppusilaus ovi- ja ikkuna-aukkoihin syntyy kun niihin asennetaan laadukkaat tiivisteet.

Kaikki puuesineet, jotka joskus on tehty voidaan aina korjataja.

Vanhojen ikkunoiden oikea korjaaminen

Sanojeni tueksi olen liittänyt tutkittua tietoa kaikille asiasta kiinnostuneille. Ruotsi ja Norja jakavat kanssamme suuressa määrin samat ihastuttavat kylmän vuodenajan sääolot joten heidän tutkimustietonsa on meidän kannaltamme relevanttia. Ensimmäinen linkki on Ruotsalaisten tutkimus englanniksi ja jälkimmäinen Norjalaisten tutkimus englanniksi.

Vanhojen ikkunoiden energiahukkaa voidaan pienentää huomattavasti muuttamatta niiden ulkonäköä mitenkään. Ruotsissa Lundin Tekninenkorkeakoulu on tutkinut vanhojen ikkunoiden kunnostamista energiatehokkuuden parantamiseksi.

Norjan Museovirasto on myös tutkinut kuinka vanhat ikkunat pitää korjata jotta ne saataisiin mahdollisemman energiatehokkaiksi. Molemmissa tutkimuksissa on runsaasti tutkittua tietoa vanhoista ikkunoista. Oikein korjattuna ja tiivistettynä vanhat ikkunat puolustavat yhä paikkaansa.

http://www.solventfreepaint.com/i/PDF/windows_casestudy.pdf

http://brage.bibsys.no/riksant/retrieve/1841/Energieffektive_vinduer_SINTEF_eng.pdf

Talon ilme ei muutu ja asumismukavuus peranee huimasti vanhojen ikkunoiden kunnostamisen myötä. Kunnostetut vanhat ikkunat ovat ilo silmälle.

Ota yhteyttä ja kysy lisää»

Muistakaa kotitalousvähennyksen mahdollisuus!

© 2012 - 2017 Restaurointiturku.fi – Tiny-e